AYAM MASAK KICAP
(utk 2 orang)
INGREDIENTS
Ayam - 4 ketul (preferably chicken wing)
Bawang besar - 1 biji
Chili merah - 2 biji
Sos Tiram - 2 sudu makan
Kicap lemak/manis - 2 sudu makan
Garam/Kunyit
Minyak utk goreng ayam
CARA
1. Cuci ayam dan gaul garam kunyit (garam 0.5 sudu, kunyit 0.5 sudu)
2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak (cukup utk submerge ayam), k'dian goreng ayam hingga garing.
3. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
4. Pindahkan minyak tadi dari kuali dan tinggalkan about 2-3 sudu makan shj dalam kuali.
5. Masukkan semula ayam, bawang dan cili yg telah dipotong bulat2, sos tiram dan kicap. Masukkan air 1
atau 2 sudu utk kuah dan elak dari hangus. Kacau sampai sos bersalut. Tutup api.
6. Sendukkan kedalam pinggan dan hidang.
Chloƫ Grace Moretz
14 years ago





makaseh mama.. hehe..
ReplyDelete